content-main

Workshops CRV-Boerindag dinsdag 19 november 2019 in Torhout (Vlaanderen)

Fier op vleesvee

Vleesvee is een mooie tak van veehouderij. Maar hoe selecteer je nu de juiste stieren en waar baseer je die keuze op? Daarnaast is natuurlijk de opfok van vleesvee heel belangrijk. Waar moet ik allemaal op letten en hoe krijg ik een goed vruchtbare vleeskoe. Tijdens deze workshop nemen we je mee in de wereld van de vleesveehoud(st)er.

Hoe fok ik een 100-tonner?

Wat is het geheim van het fokken van een honderdtonner? Kun je aan een vaars al zien of zij de potentie heeft? En hoe kun je de vaars tijdens haar leven monitoren of zij op de goede weg is? Dat leert u in deze workshop!

Let's talk about stress

Hoe gaat het met je? Een eenvoudige vraag om in gesprek te komen. Maar wat als het niet zo goed gaat? Soms vraag je liever niets, want stel dat je niet verder kunt helpen, je geen oplossingen hebt of de zorgen van een ander erbij krijgt? In deze workshop leer je hoe je er voor iemand kunt zijn met een goed gesprek. Luisteren zonder verantwoordelijk te zijn en misschien daarbij iemand op het spoor van passende hulp brengen.

Wat melk je vertelt

MPR geeft veel informatie over de productie en gezondheid van de veestapel. Maar hoe lees je een MPR uitslag? In deze workshop ga je aan de slag en speur je naar opmerkelijke zaken die belangrijk zijn bij het managen van de koeien. Zowel trends op groepsniveau als attenties bij bepaalde koeien, geven je inzichten om doelgericht te handelen. Na deze workshop praat je mee met kennis van zaken, en dat helpt om de juiste keuze te maken op het juiste tijdstip.

Help, mijn koe wordt niet drachtig

Een koe die makkelijk drachtig wordt is een zegen. Maar wat maakt of een koe snel drachtig wordt? En wat kun je doen bij vruchtbaarheidsproblemen? In deze workshop krijg je aan de hand van praktische voorbeelden inzicht in het vruchtbaarheidsmechanisme van koeien. We laten zien wat vruchtbaarheidskengetallen, zoals het interval tussen afkalven en de eerste inseminatie, vertellen over de vruchtbaarheid van jouw koeien. Je krijgt baarmoeders te zien en hebt alle ruimte om vragen te stellen over de situatie op jouw bedrijf. Na het volgen van deze workshop weet je (nog) beter hoe je de vruchtbaarheid van de koeien op jouw bedrijf kunt verbeteren.

Kalfsignalen

In deze workshop laat Ronald Rongen (Low Stress Stockmanship Europe) zien dat het gedrag van kalfjes meestal goed verklaarbaar is. 'Drinkt een kalf niet? Vraag jezelf dan eerst eens af waarom dat is in plaats van meteen een sonde te gebruiken', adviseert Rongen. 'Het omgaan met dieren wordt een stuk plezieriger als je hun gedrag begrijpt.' Deze workshop is geschikt voor melk- en vleesvee.

Van voeren naar voeden

Waarom krijgt die koe melkziekte? Waarom is de kalversterfte hier zo hoog? Twee totaal verschillende problemen, maar met dikwijls dezelfde oorzaak: voeropname. Deze workshop geeft inzicht in wat er in het lijf van een drachtige koe gebeurd. Vervolgens leer je hoe je ervoor kunt zorgen dat moeder en kalf sterk en gezond aan de startlijn staan. Een leerzame workshop voor boerinnen die hier echt mee aan de slag willen

Zijn wij wel efficiënt genoeg?

Efficiëntie, dat woord lijkt wel hipper dan ooit te voren. Tijdens deze workshop gaan we kijken hoe goed we als agrarische sector al bezig zijn met efficiënte melkproductie. Een belangrijke sleutel hierin is voerefficiëntie. Aan de hand van echte metingen uit de praktijk gaan we kijken wat voerefficiëntie betekent voor de omgeving én de portemonnee. We sluiten de workshop af met een Boerinquiz!